20/3/2024

Læsebrev: Privat eller Alment byggeri ?

I Nordvestnyt fra den 7. marts 2024 er der fin artikel om byggeri pga. af en undren fra Jesper Wienmann Hansen som sidder i Kommunalbestyrelsen i Kalundborg for Konservative og i Boligselskabet Lejerbo. Den undren han ligger for dagen, har jeg som medlem af bestyrelsen i MNV Bolig haft i flere år. Jeg har haft kontakt til politikere i Kalundborg, men her er svaret det samme som Martin Dam kommer med i avisen. Kalundborg Kommune ønsker ikke at bygge alment men vil overlade boligmarkedet til de private aktører.

Tilbage til overskriften.

Det er ikke et spørgsmål om enten eller, men et spørgsmål om både og. Først lidt statistik til at imødegå Borgmester Martin Dams kategoriske og helt forkerte afvisning af almene boliger i Kalundborg Kommune. Først er det vigtig at huske, at almene boliger er non profit. Hvis der er overskud i en afdeling, bliver huslejen sat ned. Er der underskud, så er det op med huslejen. Andelen af almene boliger i Kalundborg Kommune er 18,30%, gennemsnittet i Region Sjælland er 21,48%. Holbæk har 23,98, højst ligger Køge med 30,39%. De kommuner der ligger lavere end Kalundborg er alle små kommuner.

Alment byggeri ville også i Kalundborg bidrage til, at der kunne bygges i Svebølle, Høng og Gørlev, der ser det jo ikke ud til at de private vil bygge lejeboliger?

Når Martin Dam derudover gør sig klog på byggebranchen går det helt galt. Alment byggeri er ikke kun til at bygge i en lavkonjunktur. Alment skal bygges når der er behov for det. Det boligselskab jeg repræsenterer har i de sidste år bygget boliger i Lejre, Osted, Ringsted og Holbæk, og også et byggeri i Kalundborg. Vi har byggeprojekter på vej i Jyderup, Gl. Tølløse, Ugerløse samt Mørkøv. Hvis Martin Dam ville kigge lidt indad, så tænker jeg, at alle de byggekraner ude i Kalundborg og de summer der bygges for, er et større problem end at bygge nogle almene boliger.

En sidste kommentar er, at Kommunerne uden problemer kan give tilsagn om, og også støtte med grundkapital, da det er et træk i kassen. Dette træk har ikke indflydelse på anlægsrammen eller serviceudgifterne, men er alene et spørgsmål om hvor mange penge vi har liggende. Jeg tror ikke, det vil være et problem i Kalundborg Kommune. Håber at Kalundborg Kommune ændre deres holdning.

Mogens Justesen

Stokrosevej 12, 4450 Jyderup

Medlem af FU i MNV Bolig og Kommunalbestyrelsen i Holbæk for Socialdemokratiet

Flere nyheder